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Interpretation #: CEB-2021-41-2014 IBC-602.1

Building or Fire Safety Law Interpreted
675 IAC 13-2.6 2014 Indiana Building Code, Section 602.1 (CONSTRUCTION CLASSIFICATION) General.
Buildings and structures erected or to be erected, altered, or extended in height or area shall be classified in one
of the five construction types defined in Sections 602.2 through 602.5. [Remainder of section omitted for lack of
relevance to request.]

Issue
Under Section 602.1 of the 2014 Indiana Building Code (IBC), may a building have more than one construction
type classification?

Interpretation of the State Building Commissioner
No. Under Section 602.1 of the 2014 IBC, a building may have only one construction type classification.

Rationale
The code is clear in its limit of one construction type per building in its text in Section 602.1, which says "buildings
and structures. . .shall be classified in one of the five construction types defined in Sections 602.2 through 602.5"
(emphasis added). There is no general blanket acceptance of multiple construction types in a single building; it is
allowed only when the code explicitly provides for it under specific individual design circumstances, such as those
covered in Section 510.

Absent a design circumstance for which the code specifically allows multiple construction types, a single structure
containing materials of varying combustibility may be divided into multiple buildings through the implementation of
fire walls, in which case each separated portion of the structure is considered a building in its own right, and each
one is assigned its own construction type unrelated to the others. However, this separation is not always
necessary. If the combustibility of the construction materials used in a building changes from one area of the
building to another, and there is no fire wall separation, then the entire building is classified as the least restrictive
of the construction types represented by the differing materials. In such cases, the entire building must meet all of
the code requirements applicable to a building of that construction type.
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